16 must- see documentaires op het IDFA

Deze week is het IDFA ( International Documentary Film Festival Amsterdam) weer begonnen. IDFA vindt plaats van 15 t/m 26 november 2017. Het is dus weer tijd om toffe documentaires te bekijken, daarom heeft Colorful Rainbow zestien must- see docu’s voor jullie geselecteerd.

 1. Inside the Chinese Closet– Een documentaire over een Chinese lesbienne en homo, die worstelen met de schaamte van hun ouders. Om toch aan de verwachtingen te voldoen van hun ouders en de Chinese maatschappij, gaan ze schijnhuwelijken aan.

 2. Genderblend– Genderblend is een Nederlandse documentaire over vijf mensen die zich niet als man of vrouw identificeren, maar ergens tussen in. Ondanks het feit dat zij dagelijks geconfronteerd worden met anders zijn, zijn ze trots op wie zij zijn.
 3. Half a Life– Wanneer een Egyptische gay activist zich aansluit bij een homorechtenbeweging moet hij voor zijn eigen veiligheid besluiten of hij zijn geliefde land verlaat of blijft.
 4. Portraits of the Rainbow- Documentaire over de struggles van een fotograaf die portretten probeert te maken, van de nog onzichtbare, Japanse lgbtq’s.
 5. Kiki- De Kiki-scene is een wereld van danswedstrijden, deze wereld bestaat vooral uit Afro-Amerikaanse lgbtq’s uit New York. Binnen de Kiki wereld is er ruimte om compleet jezelf te zijn.
 6. Check it– Documentaire over een Afro-Amerikaanse, lgbtq gang uit Washington DC. Zij proberen te ontsnappen aan een neerwaartse spiraal van geweld en prostitutie, door te werken aan modeproject.
 7. A prince from outer space: Zeki Müren- Een documentaire over de zeer populaire en legendarische Turkse queer zanger, Zeki Müren.
 8. Oriented- Drie Palestijnse homoseksuele vrienden ontdekken hun nationale en seksuele identiteit, terwijl de spanningen oplopen tussen Israël en de bezette grondgebieden. 
 9. Mr. Gay Syria– Om meer bekendheid te geven aan homoseksualiteit onder Syriërs, besluit de uit Syrië gevluchte Hussein om mee te doen aan de mr. Gay verkiezing. Klik voor een interview met, de Marokkaanse Mr. gay verkiezing kandidaat, op deze link.
 10. Keep not Silent– In Jerusalem hebben Orthodox Joodse lesbiennes, een supportgroep gevormd genaamd, OrthoDykes. In de documentaire worden drie leden van de groep gevolgd.
 11. Silence is a failing body- In de jaren tachtig van Argentinië blijkt homoseksualiteit een taboe te zijn. Filmmaker, Augustina Comedi, duikt in het verleden van haar vader Jaime, die jarenlang een relatie had met een man totdat hij haar moeder ontmoette. Met behulp van familiefilmpjes probeert zij te ontdekken hoe het voor haar vader geweest moest zijn om met een leugen te leven.
 12. The Mangoes– Documentaire over het leven van de transseksueel Renita, die naar twintig jaar wonen in Jakarta terug gaat naar haar geboorteplaats.
 13. The Good Son- Deze documentaire gaat over de Israëlische, Or, die stiekem een geslachtsverandering financiert, door te liegen tegen haar ouders die erg conservatief zijn.
 14. I am a woman now- Docu over de “eerste” transgenders. Hoe was het om de eerste generatie transgender te zijn en heeft de geslachtsoperatie ze gebracht waar ze op hoopten?
 15. No look pass- Coming of age verhaal over Emily Tay, een Harvard studente, die aan haar Birmese ouders moet vertellen dat ze professioneel wil blijven basketballen, ook heeft ze een nog groter geheim, namelijk dat ze op vrouwen valt.
 16. Consider- Wanneer een Thaise transgender, een mislukte zelfmoordpoging doet, probeert zij haar leven weer op te pakken.

Bron: www.idfa.nl

Mist er nog een documentaire in dit rijtje? Laat het dan weten in de comments. Veel kijkplezier!

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *